Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повернення довоєнних норм оподаткування: жвава дискусія на Громадській раді при ГУ ДПС у Тернопільській області

, опубліковано 11 серпня 2023 о 09:14

Про введення в дію норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який має на увазі повернення довоєнний норм оподаткування, дискутували сьогодні на Громадській раді при Головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Присутні на засіданні зокрема обговорили норми даного закону в частині реєстрації РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Так, в.о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун наголосив на необхідності обов’язкового використання усіма суб’єктами господарювання, окрім першої групи єдиного податку, РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках та наголосив, що Законом №3219 відновлено застосування штрафних санкцій за невидачу або видачу з порушеннями фіскального чеку. 

«Звертаю увагу, що у період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, до фізосіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не є платниками ПДВ, що здійснюють діяльність з продажу товарів (окрім ризикових груп товарів) або надають послуги, фінансова відповідальність знижена і застосовується у таких розмірах: 25 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше; 50 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення», – зауважив Руслан Цвігун.

Детальніше про поновлення відповідальності за порушення вимог закону про використання РРО розповів заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Роман Валецький. 

Актуальною темою обговорення на засіданні було також мінімальне податкове зобов’язання – податковий платіж, який вперше застосовуватиметься до платників податків. Про це присутнім на заході розповів начальник управління оподаткування фізичних осіб Володимир Брудко.