Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заходи щодо запобігання корупції в ГУ ДПС в області

, опубліковано 09 січня 2024 о 16:40

Упродовж 2023 року уповноваженим підрозділом з питань запобігання та виявлення корупції органів ГУ ДПС у Тернопільській області у колективах структурних підрозділів ГУ ДПС (ДПІ) організовано та забезпечено проведення 367 навчальних заходів з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції. 

Проведено 436 заходів з надання методичної та консультаційної допомоги працівникам ГУ ДПС у Тернопільській області (включаючи звільнених працівників упродовж 2023 року), у тому числі з питань заповнення декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 

Працівниками уповноваженого підрозділу ГУ ДПС здійснено облік від службових осіб ГУ ДПС 122 повідомлень про наявність конфлікту інтересів, відповідно до чого проведено заходи щодо його врегулювання шляхом усунення від виконання завдань, вчинення дій, прийняття рішень чи участі в його прийнятті та здійснення повноважень під зовнішнім контролем. 

За результатами вжиття контрольно-перевірочних заходів встановлено 11 фактів недодержання працівниками ГУ ДПС вимог діючого законодавства, у т.ч. щодо врегулювання конфлікту інтересів та правил етичної поведінки в органах ДПС. 

Протягом звітного періоду проведено (взято учать у проведенні) 30 перевірок (службових розслідуваннях) з метою контролю за дотриманням працівниками спеціального та антикорупційного законодавства під час здійснення ними своїх повноважень, зокрема на предмет виявлення приватного інтересу. 

У 18 випадках інформовано керівництво ГУ ДПС про необхідність вжиття заходів реагування в межах компетенції. 

Працівниками уповноваженого підрозділу розглянуто 13 повідомлень (заяв, звернень тощо), у т.ч. 1 повідомлення, яке надійшло на сервіс ДПС України «Пульс» та 2 подання у порядку ч.3 ст.65-1 Закону від органів прокуратури для виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню пов’язаних з корупцією правопорушень. 

Інформація, яка була викладена у 5 зверненнях, свого підтвердження не знайшла. 

За результатами проведених заходів матеріали перевірки за фактом неналежного виконання службових обов’язків працівниками управління правового забезпечення ГУ ДПС під час супроводження справ у судових інстанціях, за ознаками можливих кримінальних правопорушень, направлено в адресу правоохоронного органу для надання їхнім діям правової оцінки.

Матеріали перевірки про порушення вимог ст.28 Закону України «Про запобігання корупції» стосовно трьох службових осіб ГУ ДПС спрямовано до правоохоронного органу для надання їхнім діям правової оцінки.

Стосовно 7 працівників ГУ ДПС проведено індивідуальні профілактичні заходи у формі винесення їм офіційних попереджень про недопущення протиправної поведінки.

Стосовно 5 працівників ГУ ДПС порушені дисциплінарні провадження. За результатами здійснених дисциплінарних проваджень 2 осіб депремійовано за результатами роботи грудня 2023 року.

На виконання двох подань органів прокуратури області, які надійшли в порядку ч.3 ст.65-1 Закону України «Про запобігання корупції», уповноваженим підрозділом ГУ ДПС проведено два службових розслідування з метою встановлення причин та умов, які сприяли вчиненню працівниками управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС правопорушень, пов'язаних із корупцією (накази ГУ ДПС від 12.06.2023 № 281 та від 12.09.2023 № 436).

За результатами проведених заходів встановлено наявність у їх діях дисциплінарних проступків, які виразились у неналежному виконанні ними актів органів державної влади, зокрема вимог діючого антикорупційного законодавства та Правил етичної поведінки (Акти службових розслідувань від 21.06.2023 № 102/19-00-14-09 та від 03.10.2023 № 199/19-00-14-09).

У зв'язку з відсутністю законних підстав щодо застосування до них дисциплінарних стягнень, питання щодо притягнення їх до дисциплінарної відповідальності на розгляд Дисциплінарної комісії ГУ ДПС не виносились. Намічено ряд заходів щодо недопущення скоєння працівниками управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС подібних випадків під час виконання ними своїх безпосередніх службових обов'язків.

За наслідками проведених заходів, проведено індивідуальні профілактичні заходи у формі винесення працівникам офіційних попереджень про недопущення протиправної поведінки. Про наслідки проведених заходів інформовано ініціаторів подань.

У грудні 2023 року складено та затверджено План навчальних заходів із профілактики корупційних правопорушень в ГУ ДПС на 2024 рік.

Основні теми навчальних заходів, вивчення та обговорення яких передбачено у поточному році, повністю збігаються із тематикою лекційних занять, визначених Антикорупційною програмою ДПС.