Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян: встигніть відзвітувати

, опубліковано 26 квітня 2023 о 14:37

У Головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян: встигніть відзвітувати». На запитання платників податків відповідав начальник відділу розгляду звернень платників податків та адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Василь Карпа. Під час «гарячої лінії» додзвонювачі, зокрема, цікавилися порядком декларування таких доходів, як отриманих в спадщину, від продажу автомобілів, надання в оренду нерухомості, прощеного боргу. Також розпитували, як отримати податкову знижку у зв’язку з понесеними витратами на навчання.  

Спілкуючись посадовець звернув увагу на граничних термінах подання декларації та сплати податків громадянами. При цьому зазначив, при виникненні обов’язку декларування, подати звітність необхідно до 1 травня 2023 року (включно), а сплатити ПДФО та військовий збір – до 1 серпня поточного року. Разом з тим, подати декларацію для отримання податкової знижки можна до 31 грудня 2023 року.  

Надаючи відповіді на запитання громадян, посадовець акцентував на тому, що обов’язково мають задекларувати свої доходи за 2022 рік громадяни, які одержували іноземні доходи. 

Додзвонювачі також розпитували про внесені зміни до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148. 

Посадовець поінформував, що до 1 липня 2023 року для платників запроваджено перехідний період, який надає можливість при сплаті податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовувати старий формат заповнення реквізиту «Призначення платежу», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 (Наказ №666 втрачає чинність 01.06.2023). 

На всі поставлені запитання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.