Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гусятинські податківці нагадують про особливості деклараційної кампанії

, опубліковано 12 квітня 2023 о 14:34

У Гусятинській ДПІ продовжують роз’яснювати платникам в рамках інформаційної кампанії декларування доходів, отриманих у 2022 році, порядок подання податкової декларації про майновий стан та доходи; категорії платників податку на доходи фізичних осіб, які мають подавати річну податкову декларацію; перелік доходів, що підлягають обов’язковому декларуванню; переліку витрат, які включаються до складу податкової знижки; граничні строки подання декларації та сплати податкових зобов’язань. 

Начальниця Гусятинської ДПІ Головного управління ДПС у Тернопільській області Ольга Біленька під час нещодавнього спілкування з платниками нагадала, що громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої було утримано податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України.  

Зокрема, посадовиця наголосила, що податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були витрати на: навчання, отримання доступного житла за державними  програмами, відсотки за іпотечним кредитом, внески на благодійність, страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя, пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення тощо.

Для отримання знижки необхідно заповнити та подати до 31 грудня поточного року включно за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік. Як зауважила Ольга Біленька, право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тобто для отримання знижки за 2022 рік, необхідно подати декларацію до 31 грудня 2023 року включно. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді заробітної плати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. 

Для розрахунку сум ПДФО, які підлягають поверненню платнику з бюджету у зв’язку з реалізацією права на податкову знижку, застосовують суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом. Тож якщо податковий агент утримав, але не сплатив податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то фізична особа не матиме права на податкову знижку. Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.