Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 30.03.2017 № 1260/10/19-00-12-01/12/3556

опубліковано 30 березня 2017 о 09:44

Головне управління ДФС у Тернопільській області керуючись підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14, статтею 19 1 розділу I, статтею 52 розділу II Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), розглянуло Ваш письмовий запит без номера та дати (вх. № 422/10 від 01.03.2017 р.) щодо порядку виписки товарно-транспортних накладних при здійсненні посередницької діяльності між господарствами, що продають та купують сільськогосподарську сировину, та в межах своєї компетенції повідомляє.

Запитання:

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо порядку обов’язковості наявності товарно-транспортних накладних при здійсненні посередницької діяльності між господарствами, що продають та купують сільськогосподарську сировину, при відсутні факту транспортування.

Відповідь:

Згідно р.1 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363 (далі – Наказ 363), товарно-транспортна накладна - єдиний для усіх учасників транспортного процесу юридичний документ, який призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбутковування, складського, оперативного і бухгалтерського обліку, а також для розрахунків при перевезенні вантажу і обліку виконаної роботи.

Крім цього, переліком документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому повідомленні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.02.2009 р. № 207, передбачена наявність товарно-транспортної накладної при здійсненні вантажних перевезень.

Форма товарно-транспортної накладної, яка затверджена Наказом № 363, є обов'язковою до використання усіма суб'єктами господарської діяльності незалежно від форм власності і сфери управління. Тобто оформлення товарно-транспортної накладної необхідно лише при автомобільних вантажоперевезеннях та є підтверджувальним документом для підтвердження факту транспортування товарів і обліку вартості послуг з перевезення.

Додатково повідомляємо, що податковою консультацією є допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 Кодексу).

Слід також зазначити, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Одночасно доводимо до відома, що у разі виникнення питань, пов'язаних з оподаткуванням, доцільно використовувати інформацію розміщену в Інтернет мережі (http://zir.minrd.gov.ua) або на офіційному порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) сервісу "Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс".

З повагою,

 

Заступник начальника                                                     С.С.Господарик