Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 29.11.2016 №436/6/19-00-40-00-05/10952

опубліковано 02 грудня 2016 о 11:34

Головне управління ДФС у Тернопільській області на заяву від 04.11.16 (вх.№М-233/6 від 04.11.16) надає індивідуальну податкову консультацію щодо практичного використання норми п.п. 80.2.5 п.80.2 ст.80 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 року, а саме з питання порушеного у заяві:

- Чи мають право працівники ДФС у Тернопільській області, посилаючись на ст.80.2.5 проводити фактичні перевірки ліцензіатів щодо продажу алкогольних та тютюнових виробів у будь-який день на свій розсуд для виконання своїх функцій без отримання інформації про порушення підприємцем законодавства?

Відповідно до п.80.2 ст.80 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 року (далі – Кодекс), фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності хоча б однієї з обставин вказаних у п.80.2 ст.80 Кодексу.

Згідно п.п. 80.2.5 п.80.2 ст.80 Кодексу  фактична перевірка може проводитись:

- у разі отримання у встановленому законодавством порядку інформації про порушення вимог законодавства в частині виробництва, обігу, зберігання та транспортування спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та цільового використання спирту платниками податків, а також здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального.

Як вбачається з вимог вищевказаної статті, законодавчо виокремлено проведення фактичної перевірки у разі отримання у встановленому законодавством порядку інформації про порушення вимог законодавства в частині виробництва, обігу, зберігання та транспортування спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів та цільового використання спирту платниками податків та проведення фактичної перевірки на здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального.

 

Згідно Положення про відділ контролю за обігом підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області, однією з функцій відділу є здійснення контролю за обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів, запобігання та виявлення порушень законодавства у цій сфері шляхом проведення фактичних перевірок.

Враховуючи вищевикладене, працівники відділу контролю за обігом підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області мають право проводити фактичні перевірки ліцензіатів щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів лише на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом та за наявності обставин вказаних у п.п. 80.2.5 п.80.2 ст.80 Кодексу, зокрема, здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального.

Податковим кодексом України №2755-VI від 02.12.10, визначено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

         Консультації, крім узагальнюючих, які надаються у письмовій або електронній формі підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання.

 

В.о. заступника начальника                                                                                  В.В. Білий