Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тернопільщині Держпраці, Пенсійний фонд та ДПС радилися про протидію тіньовій праці

, опубліковано 18 жовтня 2019 о 11:18

Спільна нарада щодо взаємодії Управлінь Держпраці, Пенсійного фонду та ДПС з питань подолання незадекларованої праці в області відбулася днямиі у Тернополі. Ініціатором її проведення було Управління Держпраці у Тернопільській області. Податкову службу Тернопільщини представляли заступник начальника ДПС в області Петро Якимчук та начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Лариса Березюк.

Підставою для такого спільного заходу стали норми Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 823 від 21 серпня 2019 року. Даний документ чітко визначає, коли та за яких умов можуть проводитися інспекційні відвідування, які документи можуть вимагати інспектори, терміни проведення таких заходів тощо.

«Вважаю, що кожен роботодавець, який має найманих працівників, повинен дотримуватись вимог податкового та трудового законодавства. Це стосується і своєчасно укладених та належно оформлених трудових договорів, і виплати заробітної плати не нижче мінімального розміру, і своєчасного нарахування та сплати відрахувань з неї», – констатував заступник начальника ДПС в області Петро Якимчук. Він наголосив, що лише офіційно оформлений найманий працівник може бути соціально захищеним, тобто отримувати лікарняний, допомогу в разі отримання травми на виробництві, оплачувану відпустку, а в майбутньому – і пенсію. За словами посадовця, необхідно, об’єднавши зусилля, визначити й надалі вживати дієві заходи щодо протидії незадекларованій праці.

Також на нараді акцентували увагу на здійсненні спільної інформаційно-роз’яснювальної роботи із суб’єктами господарської діяльності у питанні законодавчих змін, інформування громадськості щодо захисту трудових прав працівників, недопущення порушення законодавства про працю. Учасники заходу обговорили робочі моменти щодо обміну інформацією, здійснення спільних інспекційних відвідувань із питань оформлення трудових відносин у суб’єктів господарювання.