Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 30.12.15 р. № 2010/10/19-00-15-01/12/11978

опубліковано 05 січня 2016 о 16:48

Головне управління ДФС у Тернопільській області  розглянуло ваше звернення щодо Щодо відображення податкових зобов’язань нарахованих відповідно п. 198.5 ст.198 Податкового кодексу України та розрахунку питомої ваги с/г товарів/послуг згідно п.209.6 ст.209 Податкового кодексу України і  повідомляє наступне.

Відповідно до п.209.5 ст.209 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платник податку, який придбаває сільськогосподарські товари/послуги в сільськогосподарського підприємства, який обрав спеціальний режим оподаткування, має право збільшити податковий кредит на суму сплаченого (нарахованого) податку в загальному порядку.

При цьому, п.198.3 ст.198 Кодексу визначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

Згідно з пп"г" п.198.5 ст.198 Кодексу у разі якщо товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то такий платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 цього Кодексу, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені Кодексом для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту).

В свою чергу у разі здійснення операцій відповідно до п.198.5 ст.198 Кодексу база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання (п.189.1 ст.189 Кодексу).

Згідно з пунктом 5 розділу I Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.14 р. № 966, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.10.14 р. за № 1267/26044 зі змінами, платники податку, які згідно зі статтею 209 розділу V Кодексу застосовують спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, крім декларації 0110, подають податкову декларацію з позначкою "0121"/"0122"/"0123" (далі - декларація 0121 - 0123), яка є невід'ємною частиною звітності за відповідний звітний період. До такої податкової декларації включаються лише ті операції, що стосуються спеціального режиму, установленого указаною статтею.

Отже, суб’єкт спеціального режиму оподаткування з податку на додану вартість повинен здійснити операцію зі списання товарів/послуг, що були використані для вирощування таких посівів (насаджень) та при придбанні яких було сформовано податковий кредит.

Оскільки товари/послуги не можуть бути використані в господарській діяльності, то не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається таке списання, платник податку повинен скласти зведену податкову накладну та здійснити нарахування податкових зобов’язань в рядку 1.1 розділу І "Податкові зобов’язання" податкової декларації з позначкою "0121".

Запитання 2:

В разі необхідності нарахування податкових зобов’язань у Декларації "0110",  чи підлягає відповідному перенесенню сформований податковий кредит з Декларації "0121" в Декларацію "0110"?

Відповідь:

Податковий кредит не підлягає перенесенню із Декларації "0121" в Декларацію "0110" оскільки суб’єкт спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість податкові зобов’язання відображає в рядку 1.1 розділу І "Податкові зобов’язання" податкової декларації з позначкою "0121".

Запитання 3:

Чи буде враховуватися сума податкових зобов’язань, зазначених в п.1, в розрахунку питомої ваги с/г товарів/послуг (додаток 9 до Декларації "0121" )?

Відповідь:

Згідно з п.209.6 ст.209 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Відповідно до пункту 10 та пункту 13 розділу ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.14 р. № 966 із змінами та доповненнями, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.10.14 р. за № 1267/26044, розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг у вартості всіх товарів/послуг (додаток 9 (ДС 9)) подається до податкової декларації з ПДВ з позначками "0121" - "0123"/ "0130". Платники, які зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, розраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг до вартості всіх товарів/послуг без урахування умовного постачання, у разі його наявності.

Враховуючи зазначене, а також те, що операція зі списання в обліку товарів/послуг, необоротних активів (у т.ч. у зв’язку втратою врожаю внаслідок несприятливих умов) не є операцією з постачання, то вартість таких товарів/послуг, необоротних активів при розрахунку питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг у вартість всіх товарів/послуг не включається.

Додатково повідомляємо, що податковою консультацією є допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 р.І Кодексу).

Слід також зазначити, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Одночасно доводимо до відома, що у разі виникнення питань, пов'язаних з оподаткуванням, доцільно використовувати інформацію розміщену в Інтернет мережі (http://zir.minrd.gov.ua) або на офіційному порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) сервісу "Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс".

Заступник начальника                                                     С.С.Господарик