Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 30.12.2015р. №2009/10/19-00-15-01/12/11977

опубліковано 05 січня 2016 о 16:44

Головне управління ДФС у Тернопільській області  розглянуло Ваше звернення щодо можливості застосування методу складання зведених податкових накладних і  повідомляє наступне.

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платники податку в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

покупцям – платникам податку – можуть скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;

покупцям – особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.

Для цілей застосування норм Кодексу, під ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Так, якщо платник податку – постачальник протягом звітного періоду здійснив декілька операцій з постачання товарів покупцю – платнику податку, то в такому випадку не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, платник податку може скласти для такого покупця зведену податкову накладну, в якій буде відображено обсяг усіх операцій з постачання товарів, поставлених йому за відповідний звітний період.

У разі отримання платником в рахунок оплати вартості товарів/послуг коштів в сумі, що перевищує суму фактично поставлених протягом такого місяця товарів/послуг, то таке перевищення вважається попередньою оплатою, на яку складається окрема податкова накладна у загальному порядку. Така податкова накладна складається не пізніше останнього дня відповідного звітного періоду.

Додатково повідомляємо, що податковою консультацією є допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 Кодексу).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п.52.2 ст.52 Кодексу).

 Заступник начальника                                            С.С. Господарик