Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 04.12.2015 №1886/10/19-00-15-02/22/12228

опубліковано 14 грудня 2015 о 16:48

Головне управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області, розглянувши письмовий запит щодо виникнення об’єкту оподаткування податком на прибуток та ПДВ при внесенні засновником Товариства до статутного капіталу грошового права вимоги (цесії) за договором постачання, повідомляємо про наступне.

Статтею 13 Закону України «Про господарські товариства» визначено, що вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Починаючи з 1-го січня 2015 року, змінено законодавчо встановлений порядок формування об'єкта оподаткування податку на прибуток.

Так, згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України (у редакції, чинній після 01.01.2015)  (далі - Кодекс), об'єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ Кодексу.

Пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.1 1.1999 № 290 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.12.1999 за № 860/4153, встановлено, що дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Таким чином, внесені до статутного (складеного) капіталу господарського товариства грошові  права   вимоги як такі – не  враховуються у складі  доходів  такого  товариства  при

визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку та відповідно не збільшують об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Відповідно до  Кодексу операції з емісії корпоративних прав не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість (п.196.1 статті 196).

 

Заступник начальника                                      С.С.Господарик