Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 22.08.16 №13/4/19-00-13-01-16/7775

опубліковано 29 серпня 2016 о 16:22

Головне управління ДФС у Тернопільській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI (далі – ПКУ),  розглянуло звернення щодо порядку оподаткування викупної суми у разі дострокового розірвання страхувальником договору довгострокового страхування життя, отриманої від страховика-резидента, про що повідомляємо наступне.

1. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентований розділом IV ПКУ.

Зокрема, платниками податку є фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи,  податковий агент (ст. 162 розд. IV ПКУ). 

Об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи (ст. 163 розд. IV ПКУ).

Статтею 164. розд. IV ПКУ визначено базу оподаткування. Так, базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених цим розділом. Загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

 

2. Порядок оподаткування доходів, отриманих за договором довгострокового страхування життя, визначений пунктом 170.8. статті 170 розділу IV ПКУ.

Так, згідно з пп.170.8.1 п.170.8 ст.170 розд.IV ПКУ податковим агентом платника податку - отримувача викупної суми є страховик-резидент, який нараховує, зокрема, викупну суму за договором довгострокового страхування життя та на підставі пп. «б» пп.170.8.2 п.170.8 ст.170 ПКУ утримує та сплачує (перераховує) до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (тобто 18%), з викупної суми у разі дострокового розірвання страхувальником договору довгострокового страхування життя.

Додатково зазначаємо, що відповідно до пп.14.1.52 п.14.1 ст.14 розділу І ПКУ договір довгострокового страхування життя – це, зокрема, договір страхування життя строком на п’ять і більше років, який передбачає страхову виплату одноразово або у вигляді ануїтету, якщо застрахована особа дожила до закінчення терміну дії договору страхування чи події, передбаченої у договорі страхування, або досягла віку, визначеного договором. Такий договір не може передбачати часткових виплат протягом перших п’яти років його дії, крім тих, що здійснюються у разі настання страхових випадків, пов’язаних із смертю чи хворобою застрахованої особи або нещасним випадком, що призвело до встановлення застрахованій особі інвалідності I або II групи чи встановлення інвалідності особі, яка не досягла вісімнадцятирічного віку.

 

3. Крім цього, підпунктом 161 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень ПКУ встановлено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Платниками збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 ПКУ.

Об'єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 ПКУ.

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування.

Звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 ПКУ.

Враховуючи вищевикладене, викупна сума у разі дострокового розірвання страхувальником договору довгострокового страхування життя, отримана у 2016 році від страховика-резидента, включається до Вашого загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та підлягає оподатковуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

 Заступник начальника                                                                                         С.С. Господарик