Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Тернопільській області від 23.10.15 №242/6/19-00-17-01-15/10697

опубліковано 26 жовтня 2015 о 12:32

Головним управлінням ДФС у Тернопільській області розглянуто запит щодо того чи має право фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надавати послуги з організації харчування юридичній особі на загальній системі оподаткування, беручи до уваги той факт, що платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, що є основним видом діяльності для такої фізичної особи, про що повідомляємо наступне.

Керуючись статтею 191 Податкового кодексу України  від 02.12.2010 року №2755-VI (далі - Кодекс) та статтею 15 Закону України від 02.10.1996 №393/96‑ВР «Про звернення громадян» Головне управління ДФС у Тернопільській області, за результатами розгляду Вашого запиту від 07.10.2015 року та в межах компетенції визначеної Кодексом, повідомляє наступне.

     Згідно з пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу до платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

     - не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
     -  обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

     Пунктом 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.2002 № 219 із змінами та доповненнями (далі – Правила), визначено, що заклад ресторанного господарства – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

     Розрахунки за продукцію й надані послуги в закладах (підприємствах) ресторанного господарства здійснюються за готівку та/або в безготівковій формі (платіжні картки, платіжні чеки тощо) із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система тощо) або зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (п. 3.2 Правил).

     Враховуючи вищенаведене, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання  - юридичних осіб, які перебувають на загальній системі  оподаткування, на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів.

Заступник начальника                                        С.С.Денисюк