Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування майнового стану та доходів громадян йшлося на «гарячій лінії» у Ланівцях

, опубліковано 10 квітня 2024 о 15:43

Начальником Лановецької державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області Володимиром Горощуком було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування минулорічних доходів, з яких не були сплачені податки.

У ході спілкування додзвонювачі були повідомлені, що з 1 січня 2024 року введена в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.  

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).  

Фахівець нагадав про можливість отримання податкової знижки за понесеними витратами впродовж минулого року. Таким правом громадяни можуть скористатися упродовж усього 2024 року. 

Під час телефонного спілкування платників інформували про електронні сервіси ДПС, зокрема про роботу сервісу Електронний кабінет платника та застосунку «Моя податкова».