Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шумські податківці роз’яснюють громадянам порядок декларування доходів за минулий рік

, опубліковано 05 квітня 2024 о 14:47

Начальниця Шумської державної податкової інспекції Ірина Зазуля провела робочу зустріч для платників податків та громадян щодо подання декларацій про майновий стан та доходи за результатами 2023 року. 

Під час чергової зустрічі з платниками Ірина Зазуля розповіла громадянам про декларування доходів, отриманих у минулому році, та зміни в декларації про майновий стан та доходи. Посадовиця наголосила, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, які саме громадяни зобов’язані до 1 травня 2024 року подати декларацію про майновий стан і доходи та звернула увагу на переваги подання декларації про майновий стан і доходи в електронній формі.

Керівник податкової інспекції порекомендувала платникам подати податкову декларацію в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет або через мобільний застосунок «Моя податкова». За її словами в Електронному кабінеті створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»,  який надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. 

Крім цього, Ірина Зазуля розповіла як скористатися своїм правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла.

Звернула увагу на необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Зазначила, що суб’єкти господарювання можуть самостійно за власним бажанням обрати класичний або програмний РРО, в залежності від своїх функціональних потреб та фінансових можливостей.

На завершення заходу платники податків отримали кваліфіковані відповіді з питань оподаткування.