Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальне інтерв’ю на тему зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань до них

, опубліковано 21 грудня 2021 о 09:02

Зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригувань до них – безсумнівно, одна з найболючіших тем у відносинах платників з податковою.

Як відомо, ідея впровадження системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків (СМКОР) та, зокрема, концепції ризикових платників – обмежити можливість безпідставної реєстрації податкових накладних платниками, що мають ознаки фіктивності.

Враховуючи важливість та актуальність теми, сьогодні розглянемо основні питання віднесення платника до ризикових, зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування і поспілкуємося про це з заступником начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергієм Бабієм.

– В яких випадках призупиняється реєстрація податкових накладних?

Зупинення реєстрації податкових накладних платникам ПДВ в Єдиному реєстрі податкових накладних відбувається у випадку, коли підприємство включено в Журнал ризикових платників або по відображеній в поданій на реєстрацію податковій накладній операції спрацьовують критерії ризиковості господарської операції.

В першому випадку, включення в перелік ризикових платників податків здійснюється Комісією регіонального органу ДПС шляхом прийняття рішення про відповідність критеріям ризиковості. Дане рішення виноситься на підставі розгляду Комісією відповідних матеріалів, які свідчать про здійснення суб’єктом господарювання ризикових операцій, шляхом поіменного голосування членами Комісії.

В другому випадку, призупинення реєстрації податкової накладної відбувається в автоматизованому порядку системою моніторингу ризикових операцій, яка представляє собою програмне забезпечення із відповідним алгоритмом визначення операції як ризикової за критеріями, зазначеними у Постанові Кабінету Міністрів України №1165 від 11.12.2019.

– Чому відбувається зупинка реєстрації податкових накладних по реальних господарських операціях.

Так, дійсно мають місце такі випадки. Це зумовлене тим, що критерії ризиковості господарської операції  визначаються автоматизованою системою, яка не завжди може враховувати особливості виробничої діяльності конкретних підприємств. Для прикладу, дуже часто призупиняється реєстрація податкових накладним підприємствам,  які надають послуги. Оскільки в них в структурі придбання товари, а в структурі постачання – послуги, тобто спрацьовує так званий ризик «пересорту» або підміна товарних позицій.

– Що робити в таких випадках платнику? Часто через блокування податкових накладних виникають проблеми в розрахунках з контрагентами.

Для уникнення призупинення реєстрації податкових накладних передбачений такий механізм як подання платником ПДВ Таблиці даних платника податку, в якому зазначаються коди УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг, які підприємством на постійній основі придбаваються/постачаються, з обов’язковим долученням відповідного пояснення з посиланням на податкову та іншу звітність щодо реальності здійснення своєї господарської діяльності, забезпеченості необхідними обсягами майнових, трудових ресурсів, технологічним обладнанням і т.д. Після розгляду такої Таблиці даних платника і відсутності податкових  ризиків Комісією податкового органу приймається рішення про її врахування, і в подальшому реєстрація податкових накладних щодо реалізації товарів/послуг по зазначеих у Таблиці даних кодах УКТЗЕД товарів  або ДКПП послуг не призупиняється.

– З якими обсягами доходу дозволено перебувати юридичній особі - платнику єдиного податку 3 групи на спрощеній системі оподаткування у 2022 році?

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. У 2022 році такий обсяг доходу не повинен перевищувати 7 585 500 гривень.

А як юридичній особі - платнику єдиного податку третьої групи перейти на сплату інших податків і зборів при перевищенні протягом календарного року обсягу доходу, який дає право на застосування спрощеної системи оподаткування?

Платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, то до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у подвійному розмірі ставок, а також зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом України.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Які документи та в який термін мають подати до контролюючих органів сільськогосподарські товаровиробники – юрособи для обрання четвертої групи єдиного податку та підтвердження статусу такого платника?

Для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи сільськогосподарські товаровиробники – юридичні особи подають не пізніше 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

– З якого часу мають право зареєструватись платниками єдиного податку четвертої групи новоутворені сільськогосподарські товаровиробники – юридичні особи?

Новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Які встановлені строки сплати податкового зобов’язання з єдиного податку для платників четвертої групи?

Платники єдиного податку четвертої групи сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах: у I кварталі – 10 відсотків; II кварталі – 10 відсотків; - у III кварталі – 50 відсотків; у IV кварталі – 30 відсотків.