Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові сервіси набувають популярності серед платників

, опубліковано 23 вересня 2021 о 12:42

Наскільки комфортні податкові сервіси для платників та чи є вони популярними серед жителів краю з’ясовували під час чергового телефонного сеансу «гаряча лінія», який відбувся в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області. На прямому зв’язку із платниками був начальник управління податкових сервісів Руслан Крисоватий. Вашій увазі пропонуємо найактуальніші запитання та відповіді на них.

 

Для початку хотів би зазначити, що на сьогодні в Україні електронними сервісами ДПС активно користуються понад 3,2 млн платників, – сказав Руслан КРИСОВАТИЙ. – Найбільшу частину з них складають фізичні особи – підприємці та громадяни (80%).

З початку цього року кількість користувачів сервісів Електронного кабінету збільшилась на 413 тис., з них 342 тис. фізичних осіб – підприємців та 71 тис. юридичних осіб. Адже Електронний кабінет безкоштовно надає можливість створення та подання електронних документів до ДПС, листування з органами ДПС, перевірки стану розрахунків, сплати податків для фізичних осіб та інше.

 

Питання: Розкажіть, які кроки потрібно зробити, щоб подати декларацію в рамках податкової амністії?

Руслан КРИСОВАТИЙ: Для початку наголошу, що декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками виключно через Електронний кабінет. Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається через приватну частину Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua ) після проходження електронної ідентифікації з використанням електронного цифрового підпису.

Для подання Декларації у головному меню приватної частини Електронного кабінету необхідно обрати режим «ЕК для громадян», перейти у розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути «+Створити» для подальшого її заповнення.

Реєстраційні дані заповнюються автоматично та пропонується допомога при заповненні Декларації.

Заповнення адресних даних резидентами здійснюється шляхом вибору з випадаючого переліку після введення перших трьох літер назви населеного пункту.
Декларація заповнюється за розділами в довільному порядку. Перехід між розділами можна здійснювати після завершення його заповнення з використанням «Назад», «Далі» або за розділами верхньої частини активного вікна.

Кожен розділ містить довідкову інформацію, з якою можна ознайомитися шляхом натискання на «?».

Додавання рядків у розділах Декларації за допомогою «+», а видалення рядків -«Смітник».

Вид валюти обирається із запропонованого довідника та курс валюти заповнюються автоматично на дату складання декларації. Важливо, у разі якщо дата відправлення декларації не співпадає з датою її складання, доцільно переглянути відповідність курсу валют на дату відправлення Декларації.

При виборі ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, декларація передбачає автоматичний розрахунок суми Збору до сплати.

Декларант має можливість прикріпити до Декларації додатки, проставивши відповідну відмітку. При наявності кількох додатків додавання здійснюється за допомогою «+».

Обов’язковою для заповнення, серед іншого, є інформація щодо відповідності Декларанта умовам, за яких можливе подання Декларації.

Після заповнення Декларації здійснюється її збереження («Зберегти»), підписання («Підписати») та надсилання («Відправити») до ДПС.

 

Питання: Як отримати реквізити бюджетного рахунку для сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Руслан КРИСОВАТИЙ: Після отримання від платника «звітної» / «нової звітної» / «уточнюючої» декларацій у приватній частині Електронного кабінету платнику буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум за відповідною територію із зазначенням згенерованого QR-коду кодом платежу 11011100.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу.

Якщо платником була змінена адреса відповідно до «нової звітної» або «уточнюючої» декларацій, платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати суми збору.

В Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника, інформації про бюджетні рахунки.

 

Питання: Що потрібно зробити для того, аби повернути помилково чи надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені?

Руслан КРИСОВАТИЙ: Для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) платник податків має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

При цьому платник податків має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

 

Питання: Чи можна через Електронний кабінет отримати або експортувати копію раніше поданої звітності?

Руслан КРИСОВАТИЙ: Так, можна. У приватній частині Електронного кабінету залежно від типу платника (юридична особа, фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин тощо) надається доступ, зокрема, до перегляду та друку раніше поданої звітності.

Меню «Перегляд поданої звітності» надає користувачу Електронного кабінету можливість перегляду раніше поданої податкової, пенсійної та статистичної звітності до ДПС незалежно від способу її подання, включаючи звіти, подані на паперових носіях до центрів обслуговування платників податків.

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів, поданих у відповідному звітному періоді. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами – роком та місяцем.

Перегляд конкретного звіту здійснюється подвійним натисненням лівої кнопки миші, формується pdf-файл звіту зі всіма додатками.

 

Питання: Який алгоритм реєстрації електронної каси і касирів через Електронний кабінет?

Руслан КРИСОВАТИЙ: З алгоритмом реєстрації каси і касирів, уповноважених здійснювати операції з касами на відповідному об’єкті, можна ознайомитись в меню «Програмний РРО» у вкладці «Документи Електронний кабінет» розділу «Допомога» інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/help/cashregs.html