Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сергій Бабій: «Протидіяти тіньовій економіці у громадах необхідно спільними зусиллями лідерів тероб’єднань та податківців»

, опубліковано 26 травня 2021 о 09:32

Акцизний податок – платіж, який наповнює як державний, так і місцеві бюджети. Він є одним із основних у формування дохідних частин скарбниць різних рівнів. Особливо важливий акцизний податок з роздрібного продажу підакцизної продукції, адже він у повному обсязі залишається в скарбницях територіальних громад. Про те, як і хто сплачує його на теренах нашого краю, яка його роль у розвитку населених пунктів області і чому лідери тероб’єднань повинні дбати про продаж на ввірених їм територіях ліцензованого алкоголю та тютюну, – наша розмова із заступником начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергієм Бабієм.

– Сергію Арсеновичу, для початку трохи статистики, розкажіть, як сплачують бізнесмени Тернопільщини акцизний податок до державного бюджету?

– Насамперед хотів би наголосити, що платниками акцизного податку до державного бюджету на території нашої області є 8 суб’єктів господарювання – виробників підакцизної продукції. Упродовж січня-квітня цього року головна скарбниця держави отримала від бізнесу Тернопільщини 8,2 млн грн акцизного податку. При цьому додаткові надходження склали 400 тис. гривень, оскільки сплата перевищила очікування на 4,6 відсотка. Якщо порівнювати з чотирма місяцями минулого року, то приріст склав майже 44 відсотки, а це плюс 2,5 млн гривень.

Щодо структури акцизного платежу, то від виробництва горілчаної продукції надійшло 3,8 млн грн акцизного платежу, а від виробництва пива – 4,4 млн гривень.

– А який зиск від продажу алкоголю та тютюну на своїх територіях мають місцеві скарбниці?

– Варто зауважити, що акцизний податок з реалізації підакцизних товарів у роздрібній торгівлі складає 5 відсотків від вартості товару. Він у повному обсязі залишається у розпорядженні громад. Так, упродовж січня-квітня 2021 року до місцевих бюджетів територіальних об’єднань краю надійшло 36,2 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Варто зауважити, що сплата перевищила індикативні показники на 10,8 відсотка. Відтак додаткові надходження з даного платежу склали 3,5 млн гривень. Зокрема, від продажу алкогольних напоїв надійшло 14,7 млн грн (40,6%), пива – 5,5 млн грн (15,2%), тютюнових виробів – 16 млн грн (44,2 %).

Тож зрозуміло, що у час, коли громади самостійно дбають про надійне та забезпечене фінансове становище, у їхніх інтересах контролювати реалізацію підакцизних товарів на своїх територіях. Звісно, що збагачуються місцеві скарбниці від легального бізнесу, а тіньовий сектор економіки не впливає на їхнє наповнення. Тому лідери тероб’єднань повинні приділити окрему увагу даній проблемі, а податкова служба, у свою чергу, надасть правову та методологічну допомогу.

– Відомо, що виготовлення та реалізація підакцизних товарів передбачає наявність ліцензії. Яка ситуація із діючими ліцензіями на території нашої області?

– На початок травня цього року суб’єкти підприємництва Тернопілля використовували у своїй діяльності 4708 ліцензій. При чому 2543 ліцензії видано на право здійснення розбірної торгівлі алкогольними напоями, а 2165 – для роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

– Де можна ознайомитися зі списком діючих ліцензій?

– На субсайті Головного управління ДПС у Тернопільській області у рубриці «Анонси» є актуальна інформація про діючі ліцензії суб’єктів господарювання. Вона оновлюється щопонеділка.

– Чи часто порушують законодавство бізнесмени нашого краю? Яких помилок допускаються?

За січень-квітень цього року фахівці управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС в області провели 116 перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним. До порушників застосували 29,3 млн грн фінансових санкцій. За результатами перевірок встановили 141 порушення законодавства щодо виробництва та обігу підакцизних товарів, застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгів, громадського харчування тощо. Серед найпоширеніших такі: торгівля тютюновими виробами з полиць самообслуговування (37), продаж алкоголю за цінами, нижчими встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних (23). Були також випадки, коли провадили роздрібну торгівлю підакцизними товарами без ліцензії, зберігали алкогольні та тютюнові вироби без марок акцизного податку, не видавали розрахунковий документ, вели облік товарних запасів із порушеннями тощо.

– А як часто скасовують дію ліцензій і на яких підставах?

– З початку цього року анульовано 218 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Зокрема, скасували 111 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами та 107 ліцензій на право здійснення торгівлі алкогольними напоями. Підстави для скасування дії ліцензій можуть бути різні: як порушення, так і добровільне рішення.