Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія – 2021: актуальні питання

, опубліковано 16 січня 2021 о 10:19

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році.

Кожен громадянин України, який одержує доходи, є платником податку на доходи фізичних осіб. Для таких осіб настав час робити ревізію доходів, отриманих у 2020 році. Саме про те, кому, коли і навіщо заповнювати та подавати до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік, йшлося під час телефонного спілкування.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

Питання: Які строки подання декларації, адже минулоріч вони були продовжені?

Михайло Яцина: Так, це було пов’язано із карантинними заходами. На сьогодні законодавцем не встановлено ніяких змін. Отож, граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік:

- для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Останній день – 09.02.2021 р.;

- для громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2021 р.;

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2021 р.

Питання: Що підлягає обов’язковому декларуванню?

Михайло Яцина: Ми чекаємо від громадян декларування таких видів доходів:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом;

- доходи у вигляді спадщини  та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи.

Питання: Як подати декларацію у час карантину, адже безпека – понад усе?

Михайло Яцина: Звертаю увагу, що платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При надсиланні декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися можливостями Електронного кабінету, де передбачається часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Питання: Я, громадянка України, мені потрібно задекларувати доходи від продажу нерухомості. ЦОП тепер працює із обмеженням, де можна ознайомитися із заповнення декларації про майновий стан?

Михайло Яцина: Найкраще було б подання через Електронний кабінет. Переглянути тематичний відеоурок про те, як правильно заповнити і подати декларацію через Електронний кабінет, можна за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html.

Питання: Конкретизуйте випадки, коли не потрібно звітувати про отримані доходи.

Михайло Яцина: Слід зазначити, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи виключно:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів, незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів був сплачений податок;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України.

Питання: Як можна уникнути оподаткування іноземних доходів?

Михайло Яцина: Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача. Зазначені доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Згідно із нормами міжнародних договорів, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов'язання платника податку:

- податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно;

- поштові податки;

- податки на реалізацію (продаж);

- інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід, уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Така довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.