Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільно протидіяти корупції

, опубліковано 06 квітня 2020 о 08:24

Одним із важливих напрямів сучасної стратегії розвитку України є прагнення до подолання корупції та мінімізації її суспільно-політичних наслідків. Досягнення успіху у цьому процесі є передумовою для демократичних перетворень у державі, зміцнення національної безпеки, зростання її економічного потенціалу, формування у суспільства довіри до влади, покращення добробуту громадян України.

Корупція – це багатоаспектне соціально-економічне, політичне, правове та морально-етичне явище, яке складається з цілого комплексу протиправних дій і неетичних вчинків та завдає істотної шкоди нормальному функціонуванню моральних та правових відносин у суспільстві й державі.

Це антисуспільне явище набуває сили, дозволяє в певній мірі визначати долю економіки, держави та суспільства в цілому і як наслідок – поступово перетворюється з ординарного злочину на соціальну хворобу, порушуючи при цьому законні права та інтереси громадян та вражає широке коло суспільних відносин, які існують у державі.

Подолання корупції в органах ДПС є одним із першочергових завдань українського суспільства, оскільки існуючі прояви корупції негативно впливають на рівень надходжень грошових коштів до державного бюджету, на ефективність діяльності фіскальних органів, їх рейтинг, взаємовідносини з платниками податків тощо.

Державна податкова служба України звертає особливу увагу на усі повідомлення щодо дій та поведінки її співробітників, несумісних з вимогами загальних правил поведінки державного службовця, як при виконанні службових обов’язків, так і в позаслужбовий час.

Попередньо вжиті організаційно-правові заходи певною мірою забезпечили попередження та протидію корупції в органах ДПС, що базуються на принципах системності та наступальності в боротьбі з корупцією, розподілі функцій і відповідальності суб'єктів на які покладені завдання із запобігання та протидії корупції.

Разом з тим ця діяльність потребує подальшого вдосконалення, забезпечення комплексного поєднання профілактичних, попереджувальних та правових заходів, спрямованих як на безумовне дотримання норм чинного антикорупційного законодавства, так і на усунення причин та умов, що створюють сприятливе підґрунтя для вчинення корупційних правопорушень у сфері службової діяльності. Крім того, очевидною є необхідність у зосередженні зусиль на вирішенні, у межах компетенції ДПС, питань цілеспрямованої нейтралізації соціальних та економічних чинників відомчої корупції.

Так, сектором з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Тернопільській області упродовж першого кварталу 2020 року отримано 3 повідомлення щодо причетності службових осіб структурних підрозділів ГУ ДПС в області до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону, у т.ч.: 1 повідомлення надійшло від юридичних осіб, 1 від фізичних осіб (за виключенням працівників органів ДПС) та 1 повідомлення від працівників органів ДПС.

За результатами розгляду повідомлень, викладена інформація не знайшла свого підтвердження у 2 випадках, відповідно 1 інформація підтвердилася. Винних службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а також матеріали перевірки направлено до спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції для прийняття рішення відповідно до чинного законодавства.

Також підрозділом упродовж звітного періоду у 54 випадках вжито заходи щодо запобігання та усунення конфлікту інтересів, з них: відповідно до ст.29 Закону України «Про запобігання корупції» (самостійно врегульовано конфлікт інтересів) – 53 та відповідно до ст.30 цього закону (усунення від виконання завдань, вчинення дій, прийняття рішень чи участі в його прийнятті) – 1 випадок.

Упродовж січня-березня 2020 року працівниками підрозділу вжито 86 організаційно-роз’яснювальних заходів, серед них: у колективах структурних підрозділів ГУ ДПС (ДФС) в області проведено навчальних заходів (лекції, семінарів) – 31, переважна частина з яких проведена на тематику декларування 2020 року. Також інформацію про роботу підрозділу упродовж 1 кварталу 2020 року, а також про важливу інформацію, пов’язану із активізацією шахрайських дій стосовно СГД області з боку «телефонних шахраїв», інформативні оголошення щодо нового сервісу в Національному агентстві з питань запобігання корупції – багатоканальної «Гарячої лінії», щодо законодавчих змін, які стосуються суб’єктів декларування з початку кампанії подання щорічних декларацій, а також щодо нових правил подання щорічних декларацій за 2019 рік, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) тощо широко висвітлено в ЗМІ.

У зв’язку із посиленням роботи з викорінення проявів корупційних та інших неправомірних дій з боку службових осіб ГУ ДПС у Тернопільській області просимо небайдужих громадян та суб’єктів господарської діяльності області повідомляти про такі факти:

- з використанням засобів поштового зв’язку, на адресу: м. Тернопіль, вул. Білецька, 1;

- на електронну адресу сектору з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Тернопільській області tr.szk25@tax.gov.ua (крім звернень громадян та запитів на отримання публічної інформації);

- під час особистого прийому громадян керівництвом та службовими особами ГУ (інформація про порядок запису на прийом, а також графік особистого прийому розміщуються на офіційному вебпорталі ДПС);

- у письмовому вигляді та/або засобами телефонного зв’язку (контактний телефон: 0352-43-46-19), де є змога подати таке повідомлення безпосередньо працівникам сектору з питань запобігання та виявлення корупції.